Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Curabitur aliquet aliquet lorem, et eleifend orci suscipit at. Suspendisse potenti. Maecenas nec risus nisi. Duis vulputate ex a lacus sodales aliquet.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Curabitur aliquet aliquet lorem, et eleifend orci suscipit at. Suspendisse potenti. Maecenas nec risus nisi. Duis vulputate ex a lacus sodales aliquet. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Curabitur aliquet aliquet lorem, et eleifend orci suscipit at. Suspendisse potenti. Maecenas nec risus nisi. Duis vulputate ex a lacus sodales aliquet.

17 april, 2023 • 3 minuters läsning

Ympäristömerkit

Haluamme, että valikoimamme ylläpitää vastuullisesti tuotettujen tuotteiden korkeaa tasoa. Valikoimassamme on useita eri ympäristömerkittyjä tuotteita, ja merkkien tarkoituksena on esitellä selkeää tietoa ympäristövaikutuksista ja kestävyydestä. Merkinnät auttavat meitä kuluttajina tekemään kestäviä ympäristövalintoja. Alla esittelemme useimmin esiintyvät merkit ja sertifikaatit, ja kerromme lyhyesti mitä ne tarkoittavat.


Kierrätyssymbolit ja materiaalimerkit

Kun pakkaukset kierrätetään oikein, voimme lisätä materiaalien uudelleenkäyttöä ja edistää parempaa jätehuoltoa. EU:n pakkausdirektiivin 94/62/EY mukaan pakkauksiin tulee merkitä kierrätyskolmiolla tieto mistä materiaalista pakkaus koostuu ja miten se on kierrätettävissä.  Kansainvälinen symboli näyttää kierrätyskolmion sisäpuolella materiaalityypin numeron ja lyhenteen kolmion alla. Tältä sivulta löydät koodit, jotka osoittavat, mistä materiaalista tuote on valmistettu ja kuinka se kierrätetään.

Kierrätyssymbolit - muovi

Korkeatiheys-polyeteeni (HDPE)
Käytetään elintarvikepakkauksissa, teknisissä muovituotteissa esim. muoviputkissa. Polyeteeni on maailman eniten tuotettua muovia ja sillä on hyvä iskunkestävyys.

Polyvinyyli-kloridi (PVC)
PVC:tä löytyy pakkausteipistä, ikkunoista, lattioista, leluista, sadevaatteista ja elintarvikepakkauksista.

Matalatiheys-polyeteeni (LDPE)
Käytetään useimmiten kasseissa ja pusseissa, ja suurin osa valikoimamme muovisista postituspusseistamme on valmistettu tästä materiaalista. 

Polypropeeni (PP) 
Käytetään pakkausteipeissä, sellofaanityyppisissä tuotteissa ja monissa toimistotarvikepakkauksissa. Kulutusta kestävä materiaali kestää kemiallista rasitusta. Kestää korkeampia lämpötiloja kuin polyeteeni, mutta muuten sillä on samanlaiset ominaisuudet.

Polystyreeni (PS) Solupolystyreeni (EPS) Iskun kestävä polystyreeni (HIPS) 
Muovia käytetään laajennetussa muodossa solumuovissa, pakkauslastuissa ja termolaatikoissa

Erilaiset edellä mainittujen muovien yhdistelmät 
Esimerkiksi polykarbonaatti ja polyamidi kuuluvat tähän ryhmään. Kaikki pakkaukset, joissa on tämä merkintä, voidaan laittaa muovipakkausten keräykseen.  Jos erilaiset muovit saa irrotettua toisistaan (leikkelepakkauksen kansi ja pohja) kannattaa ne irrottaa ennen keräykseen viemistä. Yhteen hitsattuja muovikerroksia ei kuitenkaan saada irrotettua edes muovijalostamolla toisistaan ja sen vuoksi tällaiset sekoitemuovipakkaukset eivät päädy kierrätykseen vaan menevät energiahyötykäyttöön.


Kierrätyssymbolit - paperi, kartonki, pahvi

Aaltopahvi
on kaksin- tai kolminkertainen pahvi, jonka keskimmäinen tai alempi kerros on poimutettu. Pahvilaatikoihin käytettävät pahvit ovat lähes poikkeuksetta aaltopahveja. Postituslaatikoissa, kirjepakkauksissa ja pakkaussuojana ja pehmusteena käytettävässä aaltopahvirullassa on tämä kierrätyssymboli.

Aaltopahvi on kuitupohjaista ja kuidut voidaan uusiokäyttää jopa 7 kertaa. Siksi on tärkeää kierrättää aaltopahvi oikein. Mitä useammin aaltopahvi kierrätetään, sitä lyhyemmäksi kuidut kuluvat, minkä vuoksi materiaalia tarvitaan yleensä enemmän laadun ylläpitämiseen.

Muu kartonki ja pahvi
Tämä koodi kattaa kartonkipakkaukset, kuten maito- ja mehutölkit sekä murolaatikot.

Paperi
Käytetään paperipusseissa ja käärepapereissa. Lajitellaan kartongin keräykseen (ei paperin keräykseen) Paperipussit ja -kääreet luokitellaan kuitupakkauksiksi ja ne kuuluvat sen takia kuitupakkausten kierräykseen, mihin ne kartonginkeräyksestä päätyvät.

HUOM! Lahjapaperit eivät sovellu paperin ja kartonginkeräykseen mm. värien, pinnoitteiden ja teippien vuoksi.


Ympäristömerkit

FSC 
FSC-sertifiointi takaa, että FSC-merkityt tuotteet tulevat hyvin hoidetuista metsistä, jotka tuottavat ekologisia, sosiaalisia ja taloudellisia hyötyjä. Napakka näkee FSC-sertifioinnin tärkeänä askeleena kohti ympäristöystävällisempää yritystä.
FSC-symbolilla merkityt tuotteet on valmistettu puuraaka-aineesta, joka on peräisin vastuullisesta metsätaloudesta ja jonka alkuperä on jäljitettävissä.

Suurin osa pahvilaatikoistamme ja paperipusseistamme on valmistettu FSC-sertifioidusta paperista. Pyrimme jatkuvasti merkitsemään ne selkeämmin FSC-symbolilla.

https://fi.fsc.org/fi-fi/suomen-fsc

Universaali kierrätyssymboli, joka kuvaa kierrätysprosessin kolmea vaihetta 3 R:nä: Reduce (vähennä jätettä), Reuse  ( käytä uudelleen) ja Recycle (kierrätä).

PEFC
on lyhenne sanoista "Programme for the Endorsement of Forest Certification" ja se on metsäyhtiöiden oma organisaatio. Merkki kertoo kuluttajille, että tuotteet on valmistettu kestävästi hoidetuista metsistä peräisin olevista metsäraaka-aineista PEFC:n vaatimusten mukaisesti, mikä tarkoittaa kestävää metsätaloutta, jossa on hyvä tasapaino tuotannon, ympäristön ja sosiaalisten etujen välillä.

https://pefc.fi/

KRAV
KRAV -merkki on ruotsalainen luomumerkki. Merkki ei ole alkuperämerkki, eli tuote voi olla peräisin myös Ruotsin ulkopuolelta.

https://www.krav.se/

Fairtrade / Reilu kauppa
Reilun kaupan sertifiointi edistää vastuullisuutta ja kehittää kaupankäyntiä reilummaksi. Se ottaa huomioon sekä ihmisoikeudet että ympäristön.

https://reilukauppa.fi/

Joutsenmerkki
Pohjoismainen ympäristömerkki eli Joutsenmerkki myönnetään tuotteille ja palveluille, jotka täyttävät kunnianhimoiset ympäristövaatimukset. Merkki helpottaa kuluttajien, yritysten ja organisaatioiden osallistumista vihreään siirtymään.
Joutsenmerkin voi löytää esimerkiksi wc- ja talouspapereista, puhdistusaineista, ajoneuvojen polttoaineista, siivousvälineistä, huonekaluista, vaatteista ja maaleista. 

https://joutsenmerkki.fi/

EU Ecolabel (EU-ympäristömerkki)

EU-ympäristömerkki kertoo puolueettomasti tuotteen ja palvelun pienemmästä ympäristökuormituksesta – turvallisuutta ja laatua unohtamatta. Virallinen, kansainvälinen ja laajasti tunnettu ympäristömerkki on kätevä työkalu niin kuluttajille, yrityksille kuin hankkijoillekin.  EU-ympäristömerkki auttaa tekemään ympäristön kannalta hyviä ostopäätöksiä. Merkki kertoo puolueettomasti ja luotettavasti tuotteen tai palvelun kuuluvan ympäristön kannalta tuoteryhmänsä parhaimmistoon. Merkki voidaan myöntää tuotteelle, jonka koko elinkaari täyttää tiukat ympäristö-, turvallisuus- ja laatuvaatimukset. Vaatimustaso pyritään asettamaan siten, että vain 10–20 prosenttia markkinoilla olevista tuotteista voisi saada EU-ympäristömerkin.

https://eu-ymparistomerkki.fi/

Cradle to Cradle Certified®

Sertifikaatti on maailmanlaajuisesti tunnustettu standardi turvallisemmista ja kestävämmistä tuotteista, jotka on valmistettu kiertotaloudelle. Kiertotalouden tavoitteena on, että talous toimii ympäristön kantokyvyn rajoissa eli kestävästi – Nyt tuotesuunnittelijat, tuotevalmistajat ja tuotemerkit ympäri maailmaa luottavat Cradle to Cradle -sertifioituun tuotestandardiin, joka toimii reittinä ja suunnannäyttäjänä kun suunnitellaan ja valmistetaan tuotteita, joilla on positiivinen vaikutus ihmisiin ja planeettaamme. 

https://c2ccertified.org/