Pakkausvanteet ja tarvikkeet

Pakkausvanne sitoo yhteen kaikenlaiset tuotteet pahvilaatikoista puutavaraan pienellä materiaalikustannuksella.
Pakkausvannetyyppejä on neljä erilaista:

 

WG-nauha
WG-vannenauha on monikäyttöinen pakkausnauha silloin, kun ei haluta investoida kalliisiin laitteisiin ja sitomistarve ei ole kovin suuri. Nauha on pehmeää, taipuisaa ja käyttäjäystävällistä. Sopii parhaiten kevyeen tai keskiraskaaseen lavapakkaamiseen, punttaamiseen ja tavaroiden kiinnitykseen. WG-nauha valmistetaan polyesterilangasta, mikä on hyvin kestävää. Se ei veny ja nauhalla on hyvä palautumiskyky. Nauha kiinnitetään käsin ja suljetaan metallilukoilla. Kevyet paketit voidaan kiristää käsin ja hieman raskaampien pakettien kiristämiseen voidaan käyttää nauhakonetta, joka kiristää ja katkaisee nauhan.

 

PP-nauha
PP-vannenauha on edullinen vaihtoehto, joka sopii parhaiten kevyeen pakkaussidontaan. Tämä pakkausvanne sopii parhaiten pakettien tai punttien sidontaan, mutta myös kevyeen lavapakkaamiseen. PP-nauha valmistetaan polypropyleenimuovista ja nauhassa on useimmiten kohokuvioitu pinta. PP-nauha voidaan kiinnittää joko käsin tai puoli- tai kokoautomaattisella nauhakoneella. Pienet nauhat kiinnitetään muovilukoilla, ja apuna käytetään usein vetokoukkua. Suuremmat nauhat kiinnitetään metallilukoilla ja yhdistelmätyökalulla. Tälloin voidaan käyttää myös sähköistä nauhakonetta, joka venyttää ja hitsaa nauhan kiinni. 

 

PET-nauha
Hyvin vahva pakkausvanne, joka on samanaikaisesti hellävarainen tavaralle. Käytetään keskiraskaaseen ja raskaaseen lavapakkaamiseen, kiinnittämiseen ja sidontaan. PET-vanne valmistetaan puhalletusta polyesteristä, joka on usein kierrätysmateriaalia PET-pulloista. PET-materiaalia voidaan kierrättää, minkä vuoksi se on ympäristöystävällinen valinta. Tämä pakkausvannenauha on tukeva käytössä, joten sillä voidaan korvata esim. metallivanteet. Nauha kiinnitetään joko lukoilla ja yhdistelmätyökalulla tai vaihtoehtoisesti sähköisellä nauhakoneella, joka venyttää ja hitsaa nauhan kiinni. Jälkimmäinen tapa on hyödyllinen etenkin, jos sidottavaa on paljon. 

 

Metallivanne
Raskasta lavakäsittelyä tai tavaroiden kiinnitystä varten. Sopii erityisen hyvin tuotteille, joissa on teräviä kulmia tai jossa vanne joutuu alttiiksi lämmölle tai mekaaniselle hiertymälle. Metallisia pakkausvanteita on melko vaativaa käsitellä. Metallivanteet valmistetaan laadukkaasta ja vahvasta teräksestä. Ne ovat joko mustaksi lakattuja tai sinihehkutettuja ja sitten vahattuja. Metalliset pakkausvanteet kiinnitetään lukolla ja lukituspihdeillä tai yhdistelmätyökalulla, joka kiristää ja
katkaisee vanteen. Metallivanteet toimitetaan joko yksinkertaisesti kelattuina (ts. kela on yhtä leveä kuin vanne) tai leveinä keloina.