Ympäristö ja vastuullisuus

Ilmaston lämpeneminen on ylivoimaisesti aikamme suurin haaste ja meidän kaikkien on yksinkertaisesti pienennettävä ilmastojalanjälkeämme, sillä muuten luomme planeetan, jolla tulevat sukupolvet eivät voi elää tarpeeksi hyvää elämää. Napakassa haluamme tehdä parhaamme auttaaksemme vähentämään päästöjä ja ympäristövaikutuksia. Emme tietenkään voi tehdä kaikkea kerralla, mutta lupaamme, että teemme niin paljon kuin voimme ja pystymme.
Ympäristötyömme on vasta alkanut, mutta tähän mennessä:

träd

● Napakan oman jätehuollon hiilijalanjälki on nolla. Olemme ottaneet vuonna 2022 käyttöön kumppanimme Lassila & Tikanojan Hiilineutraali jätehuolto -palvelun. Jatkamme toiminnastamme syntyvien jätteiden lajittelua, jotta arvokkaat materiaalit pääsevät uudelleen kiertoon. Jätehuollostamme syntyvä hiilijalanjälki mitataan ja päästöt kompensoidaan Gold Standard -sertifioitujen metsityshankkeiden avulla.

● Koko Ruotsin 15 000 m2 kokoinen varastomme on valaistu LED-lampuilla, joiden avulla säästetään sähköä jopa 150 000 kWh vuodessa. Määrä vastaa noin 30 normaalikokoisen huvilan sähkönkäyttöä vuodessa. Varaston valaistus toimii liiketunnistimilla, joten valot sammuvat kun varastossa ei liikuta.

● Tutkimme mahdollisuuksia asentaa aurinkokennot varastomme ja toimistomme katolle ensi vuonna. Tällä tavoin otamme suuren askeleen kohti ilmastoneutraaleja tiloja.

● Valikoimaamme kuuluu kokoelma lahjapakkaustarvikkeita, jotka on valmistettu kierrätyspaperista tai materiaali on täysin biohajoavaa.

● Suurin osa aaltopahvilaatikoistamme ja paperikasseista on valmistettu FSC-sertifioidusta paperista.

● Parannamme tuotteiden merkintöjä, jotta löydät ympäristöystävälliset ja sertifioidut tuotteet tulevaisuudessa entistä helpommin verkkokaupasta ja kuvastoistamme.

● Kuluneen vuoden aikana olemme investoineet ostojärjestelmään, joka optimoi ostoksemme kuljetusten määrän vähentämiseksi.

● Videoneuvottelujen avulla vältämme tarpeetonta matkustamista konsernin toimistojen välillä mahdollisimman paljon.

● Pitkän aikavälin tavoittemme on, että kaikki kuljetuksemme ovat ilmastoneutraaleja. Odotamme innolla akku- ja polttokennokäyttöisten kuorma-autojen nopeaa kehitystä. Sijoitamme ensimmäisten joukossa tälle alueelle heti, kun markkinoilla on hyviä tuotteita.

Ympäristöystävällisen pakkauksen valinta

Paperi vai muovi - kumpi kannattaa valita?

Tarjoamme lähes jokaiselle ainutlaatuiselle pakkaustarpeelle erilaisia pakkaustarvikevaihtoehtoja. Valinnanvarasta huolimatta valmistusmateriaaleja on useimmiten vain kaksi - muovi tai paperi. Voit esimerkiksi lähettää tavaroita aaltopahvilaatikossa tai muovisessa postituspussissa. Kivijalkamyymälä voi tarjota asiakkailleen paperi- tai muovikassin. Kysymykseen ei ole yksinkertaista oikeaa vastausta, sen sijaan tarjoamme muutaman faktan molemmista materiaaleista. Kokonaisympäristövaikutuksiin vaikuttaa pakkauksen valmistusmateriaali, valmistustapa, kuinka monta kertaa pakkausta käytetään ja miten pakkaus kierrätetään käytön jälkeen.

Valmistus

Muovi

Tavalliset muovit valmistetaan uusiutumattomasta raakaöljystä, kierrätysmuovista tai esimerkiksi maissitärkkelyksestä. Koska muovit ovat ohuempia ja kevyempiä kuin paperi, muoveja pidetään suhteellisen energiatehokkaina. Esimerkiksi perinteisen muovipussin hiilidioksidipäästöt ovat vain yksi kolmasosa paperipussin hiilidioksidipäästöistä.

Paperi

Paperi on valmistettu puusta, joka on uusiutuva raaka-aine. Metsä sitoo hiilidioksidia ja viljelty ja hyvin hoidettu metsä sitoo enemmän hiilidioksidia kuin metsä, jota ei käytetä. Nykyään myös kierrätyspaperia käytetään laajasti. FSC-sertifioiduissa paperissa käytetään kestävän metsätalouden raaka-aineita. Paperin tuotannossa tarvitaan enemmän energiaa ja vettä kuin muovin valmistuksen yhteydessä.

Käyttö

Muovi

Muovi on kestävä materiaali, ja sitä voidaan yleensä käyttää monia kertoja. On tärkeää valita oikea muovituote oikeaan tarkoitukseen.

Paperi

Koostumuksestaan johtuen paperi ei sovi kaikkiin samoihin käyttötarkoituksiin kuin muovi. Paperi on suhteellisen vahva materiaali, mutta se ei kestä kosteutta samalla tavalla kuin muovi. Sen vuoksi esimerkiksi paperipussi on usein vaikeampi käyttää uudelleen kuin muovipussi tietyntyyppisiin tarkoituksiin.

Kierrätys

Muovi

Muovi voidaan kierrättää ja käyttää uuden muovin materiaalina. Jos muovia ei kierrätetä, se tulisi polttaa roskien kanssa. Muovin hajoaminen mikromuoviksi luonnossa kestää noin 10-20 vuotta ja mikromuovin hajoaminen vie satoja vuosia, jos edes tapahtuu.

Paperi

Paperi voidaan kierrättää ja käyttää uusissa paperituotteissa. On tärkeää kierrättää paperi oikein, esim. erottaa toisistaan pahvit ja sanomalehtipaperi. Jos et kierrätä paperia, se tulisi polttaa talousjätteiden mukana. Jos paperi päätyy luontoon, se hajoaa ajan myötä kokonaan eikä muutu vain pienemmiksi partikkeleiksi samalla tavalla kuin muovi.